FireStats error : FireStats: Unknown commit strategy

ČEBULA – ZDRAVILO IZ NARAVE

Čebula ima prav tako kot česen veliko zdravilnih učinkov.

V eteričnem olju čebule najdemo aliin, alicin in polisulfiden, vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov. Priporočajo jo kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola, nižanju krvnega tlaka, aterosklerozi, priporočljiva je pri prehladnih boleznih in pri sladkorni bolezni, saj zaradi vsebnosti kroma znižuje sladkor. Nekatere raziskave kažejo, da je uživanje čebule – najmanj trikrat na teden – povezano z manjšim tveganjem za raka na črevesju. Deluje antialergijsko, antiseptično in varuje pred infekcijami.
Doma si lahko pripravimo zdravilni sirup. Kilogram čebule sesekljamo, dodamo pol kilograma meda ali rjavega sladkorja in malo vode. Segrevamo, dokler se ne zgosti. Prelijemo v steklenice in hranimo na hladnem. Pri prehladu vzamemo vsako uro žlico sirupa, 3 žlice na dan pa so dobra preventiva pred boleznimi. Tako pripravljen sirup iz čebule imajo radi tudi otroci.

Vendar pa kljub njenim zdravilnim učinkom pa je pri uživanju, tako kot pri drugih živilih, potrebna zmernost. Čebula je lahko za želodec zelo težka, zato je najpogostejši povzročitelj zgage, lahko napenja in povzroča vetrove.