FireStats error : FireStats: Unknown commit strategy

KIS NAMESTO MEHČALCA

 

Pred kar nekaj časa je krožil po spleti tale mail:

Pozdravljeni, 
pred časom sem malo premišljevala koliko snovi zlijem v pralni stroj in seveda s tem tudi v naravo. Prasek in se kar nekaj mehčalca za nekaj kg perila. Ker je učinkovitost praška odvisna od mehkobe vode, od detergenta, ki ga vsebuje in od temperatute sem pomislila na kaj lahko vplivam. Vplivam lahko na mehkobo vode, če si izberem prašek in seveda temperaturo pranja. Kako? Tako, da dodam snov, ki vsebuje anione, ki bodo pobrali katione (se še spomnite iz osnovne sole Na+ in Cl- gresta skupaj, dobimo sol, vez, ki ju povezuje je ionska vez in je ena najmočnejših v svetu kemijskih vezi). Prašku sem dodala malo alkoholnega kisa. Kaj pa mehčalec, je sploh potreben. Ni, v prekat za mehčalec sem dodala še malo alkoholnega kisa. Kemija pri mehčalcu je malenkost bolj zapletena, osnova pa je tudi zgoraj opisan mehanizem mehčanja vode. Rezultat: manjša poraba praška, bolj efektivno pranje (boljši izkoristek detergenta, ki se nahaja v prašku), lepo dišeče ( praški sami zelo dišijo) in mehko perilo. Tudi ekološko je manj sporno. Odpade pa tudi Calgon. Odpadejo pa tudi seveda alergije na mehčalec. Alkoholni kis je tako zelo primeren kot mehčalec za perilo dojenčkov. 
Perilo bo dišalo po prašku, ki ga boste izbrali. Poznalo pa se vam bo tudi v denarnici. 
Lepo se imejte, 
Irena 
P.S. Jaz kupujem alkoholni kis iz Renč.

Ker imam alergijo na mehčalce sem se odločila, da to tudi preizkusim. Kupila sem alkoholni kis in preizkus se je lahko pričel. Moje prvo pranje s kisom je bilo pranje posteljnine. Kot ponavadi sem dala perilo v stroj, dodala pralni prašek in nato v prekat za mehčalec 25 ml alkoholnega kisa, ki sem ga razredčila z malo vode. Kot nekakšen nejeveren Tomaž sem čakala, da stroj konča s pranjem in da povoham, če res tako diši, da slučajno ne bi imelo kakšnega vonja po kisu.  Po pranju je perilo mehko in ima resnično prijeten vonj po pralnem prašku, ki ga uporabljate.

Vesela in zadovoljna perem vso perilo na ta način že 2 leti in nimam več težav z alergijo.

Še več o pranju perila s kisom tudi tukaj.

Poizkusite še sami! :-)

OSNOVNO TESTO ZA PIZZE

Potrebujemo:

  • 1000 g moke
  • 100 g kvasa
  • 10 g soli
  • 60 g olivnrga olja
  • 100 g  jajc
  • 1/2 l vode ali mleka (toplega)



Priprava:

Kvas raztopimo v malo mlačne vode ali mleka.  Iz ostalih sestavin zgnetemo testo, na sredini mase naredimo vdolbino in dodamo kvasni nastavek. Paziti moramo le, da soli in olja ne nanesemo na kvas. Vse še enkrat na rahlo zgnetemo. Testo naj bo mehkejše in naj počiva nekaj minut. Nato ga razdelimo v kupčke po 150 g , premažemo z oljem in pustimo še naprej počivati.

To testa lahko naredimo in shranimo  zamrzovalniku in ko si zaželimo pizzo počakamo, da se odtali in potem testo razvaljamo, bogato obložimo in spečemo!

BOROVNIČKE na dva načina

1.BOROVNIČKE


Sestavine:

  • 2 dcl vode
  • 1 kg sladkorja
  • 2 vanilij sladkorja
  • 1 l borovnic
  • 1 l rdečega vina (Refošk)
  • 2 l domačega žganja



Priprava:

V 2 dcl vrele vode primešamo 1 kg sladkorja in vanilijev sladkor ter mešamo, da se  sladkor popolnoma raztopi. Dodamo 1 l vina ( najboljšo aromo da Refošk) in kuhamo do vretja. Dodamo še borovnice in pustimo še samo 1 minuto ter odstavimo, da borovnice ostanejo čvrste. Ko se ohladi dodamo še dobro domače žganje, premešamo in napolnimo steklenice.

2.LIKER IZ REFOŠKA Z BOROVNIČKAMI

Sestavine:

  • 2 l črnega Refoška
  • 0,80 kg sladkorja
  • 3 vanilij sladkorje
  • 1/2 kg borovnic
  • 4dcl ruma

Priprava:

Refošk, sladkor in vanilijev sladkor naj na počasnem ognju vre 5 minut. Še vroči masi dodaj borovnice, vse skupaj ohladi in naslednji dan dolij rum ter napolni steklenice.

Oba recepta sta preiskušena in sta zelo dobra.

Pa na zdravje! :-P

Minister za zdravje opozarja:
Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
;-)

PEČEN KROMPIR V PONVI

Vsi tisti, ki kuhate za eno ali dve osebi in se vam ne splača peči krompirja v pečici se vam ni potrebno odreči hrustljavo zapečenemu krompirju. Jaz ga spečem kar v teflonski ponvi na plošči in je zelo okusen.

Sestavine:

krompir
1 mala čebula
2 stroka česen
cela kumina
vegeta
rožmarin
2 žlici olja


Priprava:

Krompir olupim, operem, narežem na enakomerne rezine in ga za nekaj časa dam na papirnat prtič, da se posuši. V ponvi segrejem olje, stresem vanj čebulo in pustim da postekleni. Nato dodamo krompir, ki ga začinim z vegeto, kumino, strtim česnom in rožmarinom ter vse skupaj dobro premešam in pokrijem s pokrovko.  Takole na zmerni temperaturi ( “6″ na indukciji)  pečem približno 25-30 minut in vmes večkrat premešam, da se krompir speče z obeh strani.

POLETNI ZAVITKI Z FETO

Sestavine:

  • 2 paradižnika
  • 1 majhna rumena paprika
  • 4 veliki listi solate
  • 100 g sira feta s papriko ali z olivami
  • 100 g kalčkov
  • 1 strok česna
  • 1 avokado
  • sok polovice limone
  • navaden jogurt
  • sol
  • čili v prahu
  • 4 tanke tortilje (premera 25cm)
  • 2 žlici praženega sezama


Priprava:

Zelenjavo operete in posušite.  Paradižnik in papriko narežete na majhne kocke, solatne liste razrežete na približno 1 cm široke trakove, feto narežete na kocke, oplaknite kalčke in pustite, da se posušijo.
Avokado razpolovite in odstranite koščico. Meso sadeža izdolbite iz lupine in takoj pokapajte z limoninim sokom. Olupite česen, ga stisnete zraven in dodajte jogurt. Začinite s soljo in čilijem v prahu ter gladko zmešajte.

V teflonski ponvi tortilje segrejte z obeh strani in premažite z avokadovo kremo,  jih obložite z zelenjavo, solato, feto, kalčki in sezamom, jih tesno zavijemo in takoj ponudimo.

Dober tek!

Zdenka