Parabasket 2013

V A B L J E N I

Sobotna šala mala

Če niste sigurni kako kaj priklopiti pustite da to opravijo strokovnjaki, ki bodo namestili vso potrebno opremo in aktivirali delovanje :)

Kategorija: humoROMeska  Ključne besede: , , , , ,  Komentiraj
Per aspera ad astra

Ni toliko trnja, da ne bi mogli na koncu doseči zvezd, smo si rekli lani na Društvu paraplegikov severne Štajerske in se z dvema projektoma prijavili na EPK 2012. Žal so nam enega na komisiji gladko spregledali in če ne bi bilo vsemogočnega gmaila, ki beleži vso poslano in prejeto pošto, bi nas na komisiji EPK-ja suvereno prepričali, da projekta sploh nismo poslali. Na koncu se je izkazalo, da sicer smo invalidi ampak ne v glavi in da nam le ta služi še za kaj drugega kot le za frizuro. A pustimo to ”nemarščino” na miru, ker kar je pač je in popraviti se že zdavnaj več ne da. Zaradi tega smo se s toliko večjo vnemo lotili drugega projekta, ki je ”šel skozi” in ki je pravzaprav projekt našega člana simpatizerja Simona Šerbineka – multimedijskega spektakla Per aspera ad astra – Preko trnja do zvezd.


In te smo v ponedeljek tudi dosegli. Verjetno sem ob pisanju teh vrstic še vedno nekoliko evforičen, skoraj pijan od veselja in sreče, ker nam je projekt uspel. Kaj uspel, baje smo z predstavo navdušili. Tako so vsaj govorili po radiu in televiziji. In če se malo ”pofrajerišim” lahko rečem, da imajo prav :) Bili smo odlični. Pa da ne bi kdo zdaj s tisto staro ofucano – lastna hvala… :) Mariborčani smo zadnje čase maleeeeenkost naelektreni in kaj hitro lahko kje kaj zagori… ali kakšna granitna kocka prileti. Da ne bi bil kdo po nepotrebnem gotof :)


No, pa da povem še nekaj o predstavi. Naš režiser Simon Šerbinek je na tiskovki dejal, da zgodba predstave pripoveduje o usodi dveh invalidov. En je invalid že od rojstva, drugi pa je to postal po prometni nesreči. Vse skupaj je prepleteno z grško mitologijo, saj dandanes veliko govorimo o apokalipsi, o tem, da se nam bliža konec. Invalidnost je neke vrste mejna situacija, s katero se mi soočamo. Projekt bomo poskušali skleniti s pozitivno mislijo, da se kljub krizam da živeti naprej.


Ekola, to bi bilo to, nastopajoči pa smo morali te besede samo še pretvoriti v igro, ki je gledalce delno šokirala, popeljala do solz, pa nasmejala in raznežila, komu naredila še kak drugačen knedl v grlu, malenkost popljuvala trenutno obnašanje oblastnikov do invalidov, na koncu pa smo ob bučnem aplavzu samo še plesali in se veselo objemali. In dobili rožice :) Skratka bilo je… ne najdem besed. Lahko le rečem, da mi bo ta dan ostal v lepem spominu do konca življenja. Kakor tudi Milada Kalezić, Bojan Maroševič, Mojca Kasjak, Tatjana Majcen Ljubič, Maša Godina in vsi ostali nastopajoči, ki so ta večer z vsemi čustvi pokazali kako se preko trnja pride do zvezd. Hvala vsem.

Z Milado po predstavi

FOTOGALERIJA PREDSTAVE

Košarka na vozičkih in ples

Jap, tudi to gre skupaj. In jap, tudi plesat košarkarji na vozičkih znamo. Kar smo dokazali na snemanju video spota Kriza Style v katerem glavni vlogi igrata Polona in Sašo z radia Center.

Video katerega osnovno sporočilo je: ”Pozabimo na naše in njihove težave, stopimo čim prej skupaj, stopimo ven in naprej”, je dobesedno obnorel Slovenijo in lahko rečem, da smo nanj upravičeno ponosni. Seveda še toliko bolj, saj smo del zgodbe ob kateri velika večina ljudi za nekaj trenutkov pozabi na krizo, se nasmeji in sprosti.

Na snemanju spota je bilo, kljub ne najbolj prijaznemu vremenu, veliko smeha, zafrkancije in pozitivne energije. Plesa smo se hitro naučili in v 40. minutah postali ”profesionalni” plesalci gangnam stila, s katerim je bila zelo zadovoljna tudi ”stroga” snemalna ekipa s Sašem na čelu. Števec ogledov spota pa se že par dni dobesedno pregreva. Poglejte si ga še sami.

YouTube Preview Image

Uganka – kako privabiti gledalce?

Vsako leto vlagamo ogromno truda v obveščanje in reklamiranje našega Parabasketa, vendar nam do zdaj nekako ni uspelo privabiti večjega števila gledalcev. Kljub temu, da gre za verjetno najbolj atraktivno, adrenalinsko in hitro igro s katero se ukvarjajo ljudje z invalidnostjo, prepolno lepih potez in akcij, ki tistim redkim prisotnim jemljejo dih.

Za igro, ki po svetu polni športne dvorane z navijači in igro, ki na Paraolimpijadah velja za vrhunec celotnega tekmovanja. Ja, v svetu ta igra nekaj šteje. Pri nas pa… Ok, tistih nekaj ”familijarnih mandeljcev”, ki si bolj zaradi našega prigovarjanja in tečnarjenja pridejo ogledati kakšno tekmo, se na koncu sami sprašujejo, zakaj je temu tako.

Igra se jim dopade. Jih navdušuje in očara. Na trenutke pa jih naredi celo malenkost nervozne, saj ne morejo verjeti vsemu videnemu. Namreč, da se lahko nekdo z vozičkom s takšno vnemo in hitrostjo dobesedno preganja po terenu, hkrati pa obvladuje žogo in na koncu še zadene koš. Če mu nasprotnik seveda dovoli :) Kajti košarka na vozičkih je zraven vse svoje lepote tudi precej ”groba”. Ja! Ne manjka zaletavanj, čelnih trčenj in kaskaderskih padcev. Vse pa seveda v okvirju fair playa.

A gledalcev vseeno ni. Reklame pa toliko, da teče preko glave. Pomagajo nam časopisi, lokalne radijske in TV postaje, elektronski mediji… Vabila vsako leto pošljemo vsaj na 500 do 1000 naslovov, predvsem tistim, ki jih poznamo vsaj malenkost. Pa nič. Letos smo, še enkrat več, poskusili ponovno s plakati, v preteklosti smo delili flajerje po šolah in počeli vse mogoče, da bi privabili vsaj nekaj ljudi, ki niso naši domači (njim seveda velika HVALA za vso podporo). Pa ne gre. Kot zakleto. In to s črno magijo. Nič. Niente. Nothing. Nada. U tri PM baš ništa :)

A ker upanje umre zadnje, smo tudi mi še vedno optimistično razpoloženi in verjamemo, da bo drugo leto ob našem turnirju dvorana Tabor polna.

Do fula :)

Sobotna šala mala

Obrazložitev Feng shuia:

Feng Shui je starodavna kitajska veščina urejanja zunanjega in notranjega prostora, katere namen je povečati skladnost in pretok energije…

No, zdaj vemo :)