MB: Pisanje za splet & Spletne skupnosti


V sredo, 14.4.2010 smo na delavnici gostili kulturnega novinarja Petra Gaveza in strokovnjaka za spletne skupnosti Andraža Gaveza.

Prvi je dolgoletni urednik kulture na MMC RTV Slovenije, sedaj pa urednik novic na drugem največjem novičarskem spletnem portalu v Sloveniji, www.siol.net, drugi pa strokovnjak za spletne skupnosti, predvsem za Facebook.

Peter Gavez je v svojem zanimivem predavanju izpostavil predvsem tiste stvari, ki so specifične za spletno novinarstvo. Udeležencem je razložil, kako naj se lotijo pisanja, na kaj naj bodo pozorni in kje opaža največje možnosti za izboljšavo objav. Spomnil jih je tudi na multimedijske vložke, ki so na spletu pomemben gradnik novic. Povedal je tudi, kaj kot novinar pričakuje od ljudi, ki pošiljajo sporočila za javnost, tako da bodo udeleženci lahko pripravljali čim bolj popolne informacije in si tako povečali možnosti, da bodo mediji njihova sporočila objavili.

Andraž Gavez je najprej predstavil različne spletne skupnosti in pojasnil razlike med njimi. Povedal je, katera skupnost je namenjena določeni ciljni skupini in kaj lahko od nje pričakujemo. Potem se je osredotočil na Facebook, ki je največja in najhitreje rastoča spletna skupnost pri nas. Udeležencem je pokazal kar nekaj zanimivih prijemov, kako lahko spromovirajo sebe ali svojo storitev ter kako lahko s Facebookom povečajo svojo prepoznavost in prepoznavost svoje spletne strani.

Objavljeno v: 1, Blog, 15.04.2010


Komentiraj