MB: Naj me vidi cel svet


Na našem drugem srečanju smo spoznali, kaj vse potrebujemo za postavitev spletne strani, opravili pa smo že tudi osnovni pregled nadzorne plošče našega urejevalnika spletnih strani.

Najprej smo si po korakih pogledali, kaj vse je potrebno narediti, če želimo postaviti novo spletno stran. Postopek smo začeli z izbiro in registracijo domene, nadaljevali z zakupom prostora na strežniku, sledila pa je postavitev urejevalnika vsebin ter odločitev o izgledu strani. Udeležencem delavnic smo prve tri korake prihranili in smo zaradi pospešitve postopka to že izvedli. Glavno pozornost smo potem namenili predstavitvi urejevalnika WordPress, v katerem bodo dodajali in urejali vsebine na svoji spletni strani.

wordpress-logoZa predstavitev nadzorne plošče urejevalnika imamo na naši spletni strani vrsto posnetkov, ki razlagajo posamezne sklope. Tako se lahko udeleženci vedno znova vračajo in si ponovno ogledajo kakšno razlago. Poglejte naš video oddelek.

Udeleženci so dobili tudi domačo nalogo. Do prihodnje delavnice morajo razmisliti, kaj bi objavili na svoji spletni strani. V pomoč so jim naslednja vprašanja:

  • Čemu bo moja stran namenjena? Kakšne vsebine bom objavljal/a in kaj bo glavni namen strani?
  • Kako se bo stran imenovala?
  • Kako bom predstavil/a vsebine? Bodo objavljene vsebine pretežno besedila, ali pa bi jih lahko obogatil s kakšnimi slikami? Kaj bom naredil za to, da bodo vsebine obiskovalca moje strani pritegnile?
  • Kako bodo te vsebine organizirane? Kako bo izgledal meni (navigacija), preko katerega bo obiskovalec dostopal do vsebin? Bo meni samo eden, ali pa bodo vsebine ločene po nivojih (en meni za predstavitev mene, kontaktne podatke in mogoče še kaj, drugi pa za razvrščanje vsebin, ki so glavna tema strani)? Kje bo meni stal?
  • Kako bo moja stran izgledala oblikovno? Katere barve bi najbolj ustrezale glede na vsebino? Kakšna naj bo postavitev (glava, stranski meni na levi ali na desni ali pa mogoče celo na obeh straneh) katere vsebine bodo zapolnjevale kakšen del …?
Objavljeno v: Blog, 24.03.2010


Komentiraj